Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach

Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 786

Dodano:

Odsłon: 16226

Wyśmienite ciasto bez pieczenia dla miłośników kremu budyniowego.

Składniki

  • 1200 ml mleka
  • 3 budynie smietankowe bez pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortwej
  • duże opakowanie herbatników
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewam dwie szklanki mleka i rozpuszczam w nim mąkę oraz budynie, tak aby powstała jednolita masa (nie może być grudek). Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem w osobnym garnku.
    Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i mąkę. Masę gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całkowicie zgęstnieje. Garnek ściągam z palnika, przykrywam folią i pozostawiam do ostygnięcia.

  2. Gdy budyń całkowicie wystygnie, zabieram się do przygotowania kremu. Miękkie masło wrzucam do miski i miksuję ze szczyptą soli, aż powstanie gładka, puszysta piana. Następnie do miksującego się masła dodaję budyń. Robię to stopniowo za pomocą łyżki. UWAGA!!! Jeśli wierzch budyniu, mimo przykrycia go folią, zeschnie, zrobi się gruby i grudkowaty, to tę warstwę wyrzucam.

  3. Dno blachy wykładam papierem do pieczenia, a na jego powierzchni układam herbatniki. Na warstwę ciastek wykładam krem, a na nim kolejną warstwę. Blachę owijam folią i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń