Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonki, czyli kremówki

Napoleonki, czyli kremówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Napoleonki, czyli kremówki"

Składniki

  • 50 dag ciasta francuskiego
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • puszka mandarynek w zalewie (około 300 ml)
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 50 minut • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 20 porcji

  2. Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o rozmiarach 48x30 cm. Następnie pokrój je na 4 paski jednakowej szerokości.

  3. Przenieś je na dwie blachy i ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

  4. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty krem. Garnek wstaw do zimnej wody i, cały czas mieszając, ostudź (inaczej utworzy się na nim gruby kożuch).

  5. Wystudzony budyń roztrzep i dodaj do niego pokrojone masło. Mieszaj, aż powstanie jednolity krem.

  6. Na jeden pasek ciasta wyłóż po połowie kremu i dokładnie odsączonych z zalewy mandarynek. Przykryj drugim paskiem. Tak samo postępuj z dwoma pozostałymi paskami.

  7. Wstaw ciasto do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrój na porcje. Wierzch oprósz przez drobne sitko cukrem pudrem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń