Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nektar idealny na przeziębienia i nie tylko.Powinniśmy z jeżyn przyrządzać przetwory na zimowe wieczory, aby delektować się ich wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem i czerpać jak najwięcej korzyści dla własnego zdrowia.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 203
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 429
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 461
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 203
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 429
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 461
Składniki
Jeżyny przebrać, jeśli to konieczne opłukać i osuszyć
Wsypać do dużego garnka. 1 litr wody zagotować ,wlać do niej sok z cytryn, wymieszać i zalać jeżyny. Przemieszać. Odstawić na 12 godzin. Ja odstawiłam na całą noc.
Po tym czasie odlać sok, a jeżyny przetrzeć przez gęste sito. Ja po przetarciu położyłam sitko z zawartością na garnek, aby jeszcze ociekł z nich pozostały sok. Tak powstały sok z miąższem jeżyn zagotować na małym ogniu, często mieszając. Wsypać cukier /jeżyny były bardzo słodkie i dałam 0,5kg. cukru/, wymieszać i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.10 minut.
Gorący nektar przelać do butelek lub słoików, zamknąć i dla pewności pasteryzować przez 5 minut. Nektar gotowy na zimę do herbatki. SMACZNEGO i na zdrowie! Z podanych proporcji i bardzo soczystych jeżyn wyszło mi 3 litry nektaru.