Do góry

Dania główne Przepis na:

Niby Kartacze z mięsem z kury po rosole

Niby Kartacze z mięsem z kury po rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3747

Dodano:

Odsłon: 863

Moja wersja na Kartacze. Kluski śląskie podłużne z mięsem z kury.Pyszne danie obiadowe.

Składniki

  • CIASTO:
  • -ponad 2 kg. ugotowanych ziemniaków
  • -1/4 objętości ziemniaków, mąki ziemniaczanej(mi wyszło 1/2 kg.)
  • -1 jajko -sól
  • FARSZ : 80 kulek
  • -1 kura ponad 2 kg. -2 marchewki z rosołu
  • -1 cebula podsmażona -1 mała bułka+mleko do napęcznienia
  • -sól, pieprz,zioła prowansalskie
  • DO POLANIA:
  • -przyrumieniona tarta bułka+tłuszcz
  • -usmażona cebula+tłuszcz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. farsz- Mięso z kury obrać. Bułkę namoczyć w gorącym mleku, potem odcisnąć. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu.W maszynce do mięsa, zmielić mięso, marchew, cebulę i bułkę.Przyprawić, dodać jajko i wymieszać. Przyklepać, podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wałek i pokroić na 20 części. Robić kulki, ciut podłużne.Z całej porcji, wyszło mi 80 wałeczków.

  2. ciasto-Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić do letniego. Przyklepać, podzielić na 4 części.Jedną część wyciągnąć na resztę ziemniaków a tam wsypać mąkę ziemniaczaną.Jeszcze trochę posolić, dodać rozkłócone jajko i zagnieść.Przyklepać i podzielić na 4 części.

  3. formowanie- Tak jak postąpiliśmy z farszem, brać część ziemniaków. Z każdej robić wałek, pokroić na 20 kawałeczków.Kawałeczki ciasta, rozpłaszczać, nadziewać kulką z farszu i sklejać owalne kartacze.

  4. Odkładać na tackę.

  5. Wrzucać porcjami do gotującej wody, przemieszać i przykryć. Jak podpłyną do góry, to przemieszać i gotować od 3- 5 min. Przelać szklanką zimniej wody i wyjmować cedzakiem.

  6. Podawać polane zrumienioną tartą bułką i usmażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń