Do góry

Desery Przepis na:

Niby tort zamknięty w waflach

Niby tort zamknięty w waflach

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 191

Ten tort wymyśliłam sobie 4 lata temu. Tort z dwoma biszkoptami, jasnym i migdałowym, w waflach. Tort z kremem cappuccino.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -3 jajka -1 łyżka octu -1/2 szklanki cukru
  • -1/4 szklanki mąki -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do piecz. -1 łyżka oleju
  • BISZKOPT MIGDAŁOWY:
  • -3 jajka -1/2 szklanki cukru -50 g. migdałów mielonych
  • -50 g. mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SPÓD BISZKOPTÓW:
  • -3 tafle waflowe-okrągłe-30 cm.
  • NASĄCZENIE:
  • -parę łyżek powideł śliwkowych
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -1/-2 szklanki sypkiego cappuccino (tutaj waniliowy) -1/2 szklanki mleka
  • -1 śnieżka -25 g. żelatyny-1/2 szklanki wody
  • -250 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 jogurt grecki-400 g.
  • DO MALOWANIA:-1/2 czekolady gorzkiej -50 g.
  • -2 łyżki śmietanki 30 % -1 łyżeczka masła -rożek papierowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na spód tortownicy 30 cm włożyć 1 wafla.

  2. biszkopt biały-Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać po trochu żółtek i zmiksować. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko wmieszać, tak samo i olej.Wylać na wafla w blaszce.

  3. Piec ok. 15 min.w 175*. Po upieczeniu, wyjąć z tortownicy i ostudzić.

  4. biszkopt migdałowy- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem, jak również wkręcić migdały.Wylać na wafel w takiej samej tortownicy.Piec tak samo jak poprzedni

  5. Włożyć z powrotem do tortownicy biały biszkopt.(waflem na spodzie). Posmarować powidłami.

  6. Przykryć 3 waflem i lekko przycisnąć.

  7. krem cappuccino-Mleko zagotować i rozpuścić w nim kawę. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Schłodzoną kawę i śmietankę ubić z pudrem, potem ze śnieżką.
    Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować.Wylać do tortownicy.

  8. Przykryć biszkoptem migdałowym, lecz go obracając, dołem w górę. Tak że wafel jest na górze. Całość schłodzić.

  9. Można namalować sobie, wzór mazakiem, na papierze albo poświęcić 1 wafel.(będzie jako wzór na następne torty)
    Przygotować rożek z papieru.

  10. Czekoladę roztopić nad parą, wraz ze śmietanką i masłem.Przelać do rożka, obciąć końcówkę. Namalować wzór na waflu.

  11. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń