Do góry

Desery Przepis na:

Nibysernik

Nibysernik

Autor: Gosiak01

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 45

Dodano: 14.06.2010

Odsłon: 2919

łatwe, niskokaloryczne, puszyste, rozplywające się w ustach, zdrowe, doskonałe na podwieczorek w upalne dni. Ciacho jest szybkie do zrobienia tylko czas oczekiwania troszkę długi, ale warto....

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wieczorem lub rano jogurt wylać na sito wyłożone kilkoma warstwami gazy, i wsadzić do lodówki. (po odcieknięciu powinno zostać ok 600 gram masy) jeśli tyle nie ma dodać do 600 gram serwatki, która została na dnie naczynia). oczywiście pod sito dajemy miseczkę:-)

  2. Dnia następnego lub kilka godzin później: Dno foremki wyłożyc podwójnie andrutami. (robiłam w tortownicy 24cm.)

  3. Galaretkę rozpuścić jak w przepisie. odstawić

  4. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody. jak napęcznieje wstawic do naczynia z gorącą wodą i rozpuścić,

  5. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać masę jogurtową i wymieszać; (można mikserem), pomalutku wlewać letnią żelatynę i miksować wszysko na gładką masę dodać rodzynki; na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. wylać do foremki i poukładać połówki truskawek, wstawić do lodówki.

  6. Jak masa stężeje dzieło uwienczyć galaretką i zostawić do zastygnięcia min 5h (u mnie cała noc); a później tylko pałaszować!!!! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń