Do góry

Dania główne Przepis na:

Nie-zwykły filet z kurczaka

Nie-zwykły filet z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2718

Dodano:

Odsłon: 41961

Mięsko z kurczaka zawiera dużo białka i bardzo mało tłuszczu, dlatego jest częstym bywalcem na naszym stole (równie często używam mięska z indyka). Tradycyjnie filety smaży się w panierce w głębokim tłuszczu, ja oczywiście wolę wersję lżejszą- nuggetsową:). Chrupie, pachnie, a tłuszczu nie zawiera wcale:)

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • marynata: 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki przyprawy indyjskiej, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka czosnku
  • panierka: ok. 2,5-3 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych, po 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki i suszonej bazylii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filet umyłam, oczyściłam i pokroiłam na mniejsze cienkie kotleciki. Składniki na marynatę wymieszałam, włożyłam do niej filety i odstawiłam do lodówki na jakieś 30 minut.

  2. Połowę płatków kukurydzianych lekko pokruszyłam w dłoniach, drugą połowę zmiażdżyłam na drobno (dzięki temu całe kotlety obtoczą się ładnie w płatkach i nie będzie "dziur"), dodałam zioła i wymieszałam.

  3. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni. Kotlety opanierowałam układając je od razu na blasze wyłożonej brązowym papierem do pieczenia. Piekłam jakieś 20 minut.
    Podałam z gotowanymi młodymi ziemniaczkami i mizerią (śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym).

    Smacznego chrupiącego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MeggiPeggi 19 czerwca 2013 to musi być pyszota..ciekawe jaki IG mają płatki kukurydziane..ktoś wie? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 czerwca 2013 Dla mnie bomba , biorę do szybkiego powielenia , pozdrówka :)) Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 18 czerwca 2013 Bardzo ładnie wyglądają :) Też lubię używać do panierowania płatków kukurydzianych. Chętnie przyrządzę twoje kotleciki, niestety w składzie panierki coś Ci ucięło, a ciekawa jestem co tam powinno jeszcze być. Pozdrawiam
Odpowiedzi: 3 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 18 czerwca 2013 Podoba mi się tu wszystko, a w dodatku nie trzeba sterczeć przy patelni:) Zabieram

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 17 czerwca 2013 Bardzo smacznie wyglądają, lubię chrupiące kotleciki a jeszcze bardziej kiedy nie są smażone na tłuszczu :))))kciuka zostawiam i pozdrawiam :))

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń