Do góry

Desery Przepis na:

Niebiański przysmak

Niebiański przysmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 383 Ocena: 11014

Dodano:

Odsłon: 10279

Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na każdą okazję. Masa jabłkowa idealnie łączy się z masą orzechową, a w połączeniu z kruchym ciastem daje niebiański smak.

Składniki

  • Składniki: ciasto
  • 30 dag mąki ( ok. 2 szklanki)
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)
  • Masa orzechowa:
  • 15 dag mielonych orzechów ( u mnie laskowe)
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany kremówki
  • 30 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Ponadto:
  • 2 czekolady
  • wiórka czekoladowe
  • ozdoby z czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: do miski wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę, cukier puder, żółtka i śmietanę.

  2. Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.

  3. Każdą część wałkujemy na placki o wielkości średniej tortownicy. A następnie przekładamy je na foremki wyłożone papierem do pieczenia.

  4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-30 minut. Upieczone na złoto-brązowy kolor spody odkładamy do ostygnięcia.

  5. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

  6. Dodajemy do nich cukier i galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka uzyskają konsystencję marmolady. Usmażone jabłka odstawiamy do ostygnięcia.

  7. Masa orzechowa: całe jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich orzechy, śmietankę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie lekko gotujemy przez około 2-3 minut. Ugotowaną masę orzechową odstawiamy do ostygnięcia.

  8. Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po trochę ostudzoną masę orzechową, cały czas ucierając.

  9. Na jeden z placków wykładamy 3/4 masy orzechowej.

  10. Na masę orzechową wykładamy masę jabłkową.

  11. Na jabłka nakładamy drugi placek, a następnie smarujemy boki ciasta masą. Całe ciasto oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Boki ciasta obsypujemy czekoladowymi wiórkami jeszcze na nie całkiem zastygniętej polewie.

  12. Wierzch ciasta dekorujemy masą orzechową i czekoladowymi ozdobami. Smacznego !!!

  13. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 10 sierpnia Wszystko fajnie, tylko nie z margaryną. Szkoda psuć dobre ciasto paskudną margaryną, wiem że masło drogie, ale warto. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 01 sierpnia Gdzieś mi uciekło to ciacho wczoraj ;-) Fajne połączenie,pyszne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 31 lipca Ciasto wygląda pysznie. Bardzo ciekawy pomysł na masę orzechową, nie próbowałam jeszcze takiej. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń