Do góry

Dania główne Przepis na:

Niedzielling = rosół, schabowy i discopolo

Niedzielling = rosół, schabowy i discopolo

Autor: ABITETOEAT

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 304

Dodano: 25.11.2012

Odsłon: 4406

Uwielbiam rosół i będąc nieskromnym - robię go po mistrzowsku. Wpłynęła na to wieloletnia nauka gotowania rosołu w moim domu i moja wielka miłość do tej zupy. Pamiętam, jak jeszcze mieszkaliśmy z moim bratem u rodziców, Tata gotował nam rosół w niedziele, kiedy My byliśmy po imprezie. Koił nasze ciało ale dla równowagi i skarcenia dzieci, musieliśmy z moim bratem słuchać discopolo, doprowadzające nasze umysły do szału! Jak rosół to i schabowe. Panierkę opatentowałam po swojemu a Mama przekazała mi najważniejszą wiedzę odnośnie schabowych: najlepsze robione są na smalcu! Zapraszam Was, w podróż sentymentalną z muzyką w tle :))

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rosół gotuje się długo. Jeżeli chcecie aby był gotowy na 14:00 to stawiacie go o 11:00 a o 10:00 musicie mieć go przygotowanego. Nie żartuję. o 10:00 w dużym garnku układam wszystkie rzeczy w/w wymienione, przykrywam i zostawiam. O 11:00 dolewam wody - zimnej! - tak, że od brzegu rosołu zostaje może centymetr. Kiedy rosół się zagotuje, a jest to wtedy, kiedy zaczyna mocno bulgotać, zmniejszam gaz, uchylam lekko przykrywkę i takiego "pyrkającego" sprawdzając czy nie wyparowało za dużo wody (jeżeli tak, to dolewam gorącej). Przed 14:00 próbuję rosół, jeżeli jest za mało doprawiony to doprawiamy pieprzem, solą lub wegetą

  2. Przepis na schabowe: http://abitepl.blogspot.com/2012/11/niedzieling-roso-schabowy-i-discopolo.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Greg36 28 kwietnia 2016 tylko po co czosnek i KOSTKA rosołowa do rosołu ??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 09 listopada 2014 Rosół to wbrew przekonaniom nie jest łatwą zupą. Najlepszy jest z wielu gatunków mięs - wołowinka (szponderek lub pręga) plus jakiś drób (kurczak). Koniecznie z kością. Wegeta - jak ktoś lubi. Moja mama dodawała kostkę rosołową, moja babcia na wsi dodawała do "koguciego z podwórka" rosołu łyżkę smalcu(brrr.... Ja dodaję jedynie listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i moją ulubioną ostrą papryczkę. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

major 26 listopada 2012 a gdzie te kanapki na zamówienie z Krakowa jestem z Podgórza zjadłbym coś he he

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evanion 26 listopada 2012 Jakoś wole sól niż te dodatki, ale każdy robi jak lubi:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evanion 25 listopada 2012 Klasyczny rosół, również moja ulubiona zupa, tylko po co ta wegeta?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń