Do góry

Desery Przepis na:

Niedzielne ciacho

Niedzielne ciacho

Autor: zewaewa

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 120

Dodano: 09.06.2018

Odsłon: 559

Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 7 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 jajek
  • Masa :
  • 750 ml mleka 2%
  • 4 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 łyżki cukru
  • Polewa :
  • 125 g masła
  • 1/2 szk cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
  • Dodatkowo :
  • 2/3 szk konfitury z żurawiny
  • 2/3 szk dżemu z czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
    Potem dodawać po jednym żółtku.
    Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
    Delikatnie mieszać.
    Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
    Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
    Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
    Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.

  2. 2 szk mleka zagotować.
    W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
    Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
    Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
    Budyń wystudzić.
    Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.

  3. W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
    Mieszać do rozpuszczenia się cukru.

    Dżem i konfiturę wymieszać.

  4. Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
    Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
    Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
    Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
    Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
    ( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 czerwca ciasto fajnie się prezentuje,ale chochlik ,,pożarł ,,jajka :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń