Do góry

Dania główne Przepis na:

Niedzielny kociołek z kurczaka

Niedzielny kociołek z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 614

Dodano:

Odsłon: 10726

Bardzo fajne danie idealne na rodzinny obiad polecam spróbować - dla tych którym tradycyjny kurczak się trochę znudził ;)

Składniki

  • filet z kurczaka 4 szt
  • boczek wędzony 20dag
  • 2 duże cebule
  • czosnek 3 ząbki
  • marchew 0,5 kg
  • biała fasola puszka
  • pomidory 4 szt lub puszka
  • bulion 0,5 litra
  • sól, piperz,
  • słodka papryka co najmniej 1 łyżka
  • natka pęczek
  • ziemniaki młode kilka szt
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć- oprószyć solą i pierzem obsmażać ok 10 min na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni- odstawić.

  2. W obszernym rondlu zeszklić cebulę pokrojona w kostkę i posiekany czosnek. Dodać obraną i pokrojoną w talarki marchewkę i ją obsmażyć. Następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i smażyć kilka minut. Dodać pokrojone ziemniaki, pomidory, wlać bulion oraz słodką mielona paprykę. Wszystko zagotować. Dodać kurczaka i odcedzona fasolkę. Całość przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości warzyw i kurczaka (ok 20-30min) LUB

    Można także jeśli pozwala nam na to naczynie wstawić rondel lub zawartość przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykryciem do piekarnika na 200C czas ok 30min.

    Na koniec posypać obficie pokrojoną drobno natką pietruszki. Podawać z ulubionym pieczywem.

    Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Loreczka 29 listopada 2018 To odmiana tzw. eintopfa czyli dania jednogarnkowego. Tyle tylko, że nie jest to danie typowo jednogarnkowe, a tzw. polska odmiana bibro-babry. Pracochłonne, bez wartości odżywczych (odróżniać od kaloryczności!) i wygląda jak rzygi. Smak nie lepszy. Nie polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń