Do góry

Desery Przepis na:

Niemiecki makowiec

Niemiecki makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1418

Dodano:

Odsłon: 2963

Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego przepisu. Kruche ciasto, masa makowa z kawałkami gruszki i delikatna pianka budyniowa na wierzchu. To ciasto koniecznie trzeba wypróbować. Wygląda i pachnie...oszałamiająco!

Składniki

  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g margaryny albo masła
  • 65 g cukru
  • 1 jajko
  • 65 g margaryny albo masła
  • Nadzienie:
  • 500 g masy makowej( sparzonego i zmielonego maku, albo gotowej masy)
  • 0, 5 l mleka
  • 80 g kaszy manny
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo do smaku: odrobina rumu, skórka pomarańczowa, rodzynki, cukier waniliowy
  • Pianka na wierzch:
  • 0, 5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Ja wsypuję wszystko do miski i zagniatam mikserem na grubą kruszonkę. Na koniec szybko poprawiam rękami i formuje kulę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.

  2. Gotujemy kaszę mannę na mleku. Do jeszcze ciepłej dodajemy masło i masę makową. Dodajemy cukier do smaku( np. 2 łyżki). Gdy masa wystygnie dodajemy gruszkę pokrojona na kawałki. Mieszamy, dodajemy jajko i jak ktoś lubi odrobinę, rumu, skórkę pomarańczową lub cukier waniliowy.

  3. Foremkę do pieczenia( o średnicy 26 cm) nasmarować tluszczem. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć foremkę tworząc brzeżek. Masę makową rozprowadzić na cieście.

  4. Ugotować budyń z podanych składników( mleko, budyń, cukier). Do jeszcze ciepłego budyniu dodać masło. Podczas gdy budyń się chłodzi, rozbić jajka i rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. Żółtka dodać do letniego budyniu, zamieszać. Następnie ostrożnie dodać ubitą pianę i lekko zamieszać. Budyń wyłożyć na masę makową.

  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ciasto piec przez godzinę. Gdy wierzch ciasto bardzo się zrumieni można nakryć folią aluminiową.
    Po upieczeniu ciasto można posmarować rozpuszczonym maslem i posypać cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 26 września Piękne i bardzo apetyczne ciasto. Szczególnie ciekawa jest ta budyniowa pianka, nigdy nie próbowałam takiej, a musi być pyszna. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 września Widac ile pracy wlozylas w to ciasto, ale po zdjeciu sadzac opalacalo sie- wyglada bardzo smacznie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń