Do góry

Dania główne Przepis na:

Nienudne kotleciki z piersi kurczaka

Nienudne kotleciki z piersi kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2033

Dodano:

Odsłon: 6046

Jeżeli przejadły się Wam panierowane piersi kurczaka lub roladki drobiowe i chcielibyście jakiejś odmiany, to mam dla Was przepis na pyszne mini kotleciki. Delikatne w smaku, przygotowane z kilku składników, rozpływają się po prostu w ustach. Doskonale komponują się z kaszami czy ryżem oraz każdego rodzaju surówką. Możecie mi wierzyć, nawet, jak w pierwszej chwili nie zjecie ich podczas obiadu, znikną jeszcze tego samego dnia. Ręka sama po nie sięga. To co, kiedy serwujecie w swoim domu?

Składniki

  • 1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (u mnie kozacka)
  • 2 jaja (L)
  • 4 plasterki sera żółtego (Gouda lub morski)
  • 1 mała papryka dowolnego koloru
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić błonek i pokroić w drobną kostkę. Podobnie z papryką. Wrzucić do miski, wbić jajka, dodać majonez, musztardę, mąkę oraz żółty ser wcześniej pokrojony w kosteczkę. Doprawić do smaku i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na około kwadrans.

  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść łyżką porcje masy i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  3. Podawać z kaszą kuskus lub bulgur oraz ulubioną sałatą.
    Doskonałe jako samodzielna przekąska; z podanej ilości składników wyszło mi 12 mini kotlecików.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 listopada Super kotlety, ale z kurczaka wszystko jest takie :) Dałabyś taki talerzyk na późną kolację, bo ostrość w nich jest ;) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń