Do góry

Sałatki Przepis na:

Niezwykła brukselka

Niezwykła brukselka

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11086

Dodano:

Odsłon: 1027

Brukselka wyszła rewelacyjna, lekko chrupiąca, nawet mój mąż który nie przepada za brukselką i zawsze ją wyjmował z zupy to tym razem z pałaszował wszystko z talerza i jeszcze prosił o dokładkę.

Składniki

  • 1 kg brukselki świeża (może być mrożona ale wówczas brukselkę
  • gotujemy 5 minut i dusimy najwyżej 15 minut)
  • 10 dag boczku
  • 2 łyżka masła lub margaryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z brukselki zdejmujemy zwiędłe liście, bardzo dokładnie ją płuczemy, najlepiej zmieniając kilkakrotnie wodę, następnie brukselkę wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy bez przykrycia około 15 minut.

  2. Po ugotowaniu brukselkę odcedzamy. Boczek kroimy w słupki i wrzucamy go na 1 łyżkę rozgrzanego tłuszczu, a następnie topimy go na wolnym ogniu.

  3. Na podsmażony boczek wykładamy ugotowaną brukselkę, dodajemy łyżkę masła, obsypujemy solą i pieprzem, a następnie dusimy pod przykryciem pół godziny.

  4. Brukselkę podajemy na gorąco. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca Jedliśmy podobne jedzonko nomen-omen w Brukseli parę razy :D
Jak widać jak nazwa, takie i dania w danym mieście ;) Pyszna rzecz :)
Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 marca musi byc bardzo smaczne! ze "zboczkiem" jeszcze nie jadlam :) Odpowiedzi: 9 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń