Do góry

Dania główne Przepis na:

Njoki z parmezanem

Njoki z parmezanem

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1649 Ocena: 38151

Dodano: 20.11.2017

Odsłon: 9063

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dwudziestolecia”. Prostota wykonania wbiła nas w ziemię. I oto są, grysikowe njoki, do tego omasta z boczku i cebuli. Pycha <3

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 100 g kaszy manny
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka jaj
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę i łyżkę masła. Wsypujemy kaszę, cały czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu, aż grysik zgęstnieje.
    Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie dodajemy dwie łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie mieszamy.
    Masę przelewamy na półmisek (grubość około 2 cm), studzimy.
    Przy pomocy łyżeczki, nabieramy masę, formujemy kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w temperaturze 170°C.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i cebuli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 listopada Super przepis. Dzięki. Robiłam podobne kluseczki jako "kładzione" (lub jak mówił mój synek "z miseczki") dla mojego malucha - ale było to ponad 30 lat temu. I ... zapomniałam o nich. Dobrze, że przypomniałeś o nich. Teraz do roboty. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 21 listopada Wiesz co? Od samego patrzenia czuję jak zaczynają pracować moje kubki smakowe ;) Pychoty! <3 Absolutne pychoty :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 listopada Pycha,pycha....jutro robię,coś pysznego...uwielbiam kluchy tylko w dozwolonej ilości:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 listopada Pyszne kluchy, a jeszcze z takim dodatkami, to już niebo :) I na wo wszystko zasmażka xD Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń