Do góry

Desery Przepis na:

Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka

Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6310

Dodano:

Odsłon: 11611

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek L
  • szczypta soli
  • 100g drożdży
  • 1 kg mąki
  • ...
  • Kruszonka + dodatki:
  • 3 duże jabłka
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.

  2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na dużą blachę (około 40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.

  4. Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry. Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń