Do góry

Desery Przepis na:

Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania

Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6319

Dodano:

Odsłon: 1789

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • 50g drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • ...
  • Kruszonka + dodatki:
  • 3 gałązki rabarbaru
  • 50g masła
  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.

  2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.

  4. Rabarbar kroimy na nieduże kawałki Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń