Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nocny drożdżowiec z porzeczkami"
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 502
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 502
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 43
Składniki
Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z cukrem. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Jajka umyj, rozbij i rozmieszaj. Drożdże pokrusz. Wszystkie przełóż do miski, ale ich nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na noc.
Rano wsyp do miski z ciastem mąkę przesianą z solą oraz cukier waniliowy. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj i przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na ok. 50 minut do podwojenia objętości.
Owoce umyj, osusz, ułóż wzdłuż, pośrodku ciasta. Zawiń boki do środka i przełóż ciasto do keksówki. Posmaruj cienko jajkiem. Piecz ok. 1 godzinę w 170°C. Oprósz cukrem pudrem i podawaj z owocami.Źródło: Naj