Do góry

Desery Przepis na:

Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1078

Dodano:

Odsłon: 10155

Uwielbiam robić te bułeczki, są proste i bardzo smaczne :) Gdy pierwszy raz je robiłem, w całym mieszkaniu unosił się zapach cynamonu i drożdży. To taki mały wstęp do świąt kiedy przyprawy korzenne pójdą w ruch :) Na razie jednak zajadam się bułeczkami om nom nom :)

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • pół kostki masła 100g
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • pół kostki masła, która nam pozostała
  • trochę ponad pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mleka
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i kruszymy drożdże. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, aby uzyskać letnią temperaturę.

  2. Płynne składniki dodajemy do sypkich i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

  3. Mamy teraz chwilę aby przygotować nadzienie. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier z cynamonem. Dokładnie mieszamy.

  4. Ciasto powinno już wyrosnąć, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt i układamy do środka farsz, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak zrolowane ciasto kroimy na kawałki 2 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i z wierzchu smarujemy glazurą.

  5. Pieczemy w 230°C przez około 15 minut, uważamy aby zbyt mocno nam się przypiekły. Gdy zaczynają się rumienić, można przykryć folią aluminiową nasze bułeczki, unikniemy dzięki temu spalenia :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 grudnia 2015 Przepyszne i bardzo aromatyczne bułeczki! Niebo dla podniebienia :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń