Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam robić te bułeczki, są proste i bardzo smaczne :) Gdy pierwszy raz je robiłem, w całym mieszkaniu unosił się zapach cynamonu i drożdży. To taki mały wstęp do świąt kiedy przyprawy korzenne pójdą w ruch :) Na razie jednak zajadam się bułeczkami om nom nom :)
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 130
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22738
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 5143
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 130
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22738
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 5143
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i kruszymy drożdże. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, aby uzyskać letnią temperaturę.
Płynne składniki dodajemy do sypkich i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mamy teraz chwilę aby przygotować nadzienie. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier z cynamonem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto powinno już wyrosnąć, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt i układamy do środka farsz, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak zrolowane ciasto kroimy na kawałki 2 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i z wierzchu smarujemy glazurą.
Pieczemy w 230°C przez około 15 minut, uważamy aby zbyt mocno nam się przypiekły. Gdy zaczynają się rumienić, można przykryć folią aluminiową nasze bułeczki, unikniemy dzięki temu spalenia :) Smacznego!