Do góry

Desery Przepis na:

Nugatowiec w bitej śmietanie

Nugatowiec w bitej śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Nugatowiec w bitej śmietanie"

Składniki

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i tarta bułka do przygotowania tortownicy. Dodatki: 1 puszka moreli
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • mleko i ew. cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu
  • 15 dag miękkiego masła
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 500 ml ubitej
  • posłodzonej śmietany kremówki
  • 10 dag cukru
  • poncz z posłodzonej miodem herbaty
  • olej do smarowania folii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy posiekaj. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, bułkę tartą i orzechy. Wymieszaj, wlej do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy. Piecz 60 min w 180 st. Przekrój na 3 blaty.

  2. Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Ostudź, zmiksuj z masłem. Blaty nasącz ponczem. Pierwszy posmaruj 1/2 kremu, ułóż osączone morele. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu.

  3. Połóż trzeci blat, dociśnij. Odłóż 16 połówek orzechów. Połowę pozostałych zmiel, a resztę grubo posiekaj. Na patelni skarmelizuj 10 dag cukru. Włóż połówki orzechów. Po minucie przełóż je na kawałek pomarowanej olejem folii aluminiowej.

  4. Do karmelu wsyp posiekane orzechy. Wymieszaj, rozsmaruj na naoliwionej folii aluminiowej. Gdy zastyg nie, połam na kawałki. Tort posmaruj śmietaną, zrób z niej rozety na wierzchu. Boki posyp mielonymi orzechami. Udekoruj orzechami karmelizowanymi.

  5. Tort będzie jeszcze bardziej orzechowy, gdy do gotowego już kremu wsypiesz 3–4 łyżki drobno tartych orzechów laskowych, a biszkopty nasączysz ponczem z wody i wódki orzechówki (2:1).

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń