Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nugatowiec w bitej śmietanie"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 387
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 387
Składniki
Orzechy posiekaj. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, bułkę tartą i orzechy. Wymieszaj, wlej do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy. Piecz 60 min w 180 st. Przekrój na 3 blaty.
Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Ostudź, zmiksuj z masłem. Blaty nasącz ponczem. Pierwszy posmaruj 1/2 kremu, ułóż osączone morele. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu.
Połóż trzeci blat, dociśnij. Odłóż 16 połówek orzechów. Połowę pozostałych zmiel, a resztę grubo posiekaj. Na patelni skarmelizuj 10 dag cukru. Włóż połówki orzechów. Po minucie przełóż je na kawałek pomarowanej olejem folii aluminiowej.
Do karmelu wsyp posiekane orzechy. Wymieszaj, rozsmaruj na naoliwionej folii aluminiowej. Gdy zastyg nie, połam na kawałki. Tort posmaruj śmietaną, zrób z niej rozety na wierzchu. Boki posyp mielonymi orzechami. Udekoruj orzechami karmelizowanymi.
Tort będzie jeszcze bardziej orzechowy, gdy do gotowego już kremu wsypiesz 3–4 łyżki drobno tartych orzechów laskowych, a biszkopty nasączysz ponczem z wody i wódki orzechówki (2:1).Źródło: Tina