Do góry

Przekąski Przepis na:

nuggetsy z kurczka- miam

Przepis dnia 2016-10-17
nuggetsy z kurczka- miam

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1747

Dodano:

Odsłon: 17553

Pyszne i chrupiące nuggetsy z delikatnego mięsa z kurczaka to wspaniałe danie obiadowe lub jako przekąska. Nuggetsy robi się szybko, a ich wykonanie jest bardzo proste.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka 1/3 szklanki mleka 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól i pieprz do smaku olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe, w miarę możliwości, podłużne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziany wsypujemy do mocnego woreczka i kruszymy za pomocą tłuczka do mięs. Do jednego naczynia wlewamy mleko, do drugiego wbijamy jajko które roztrzepujemy i doprawiamy kurkumą, a do trzeciego wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Kawałeczki mięsa namaczamy w mleku, następnie w jajku i w panierce z płatków kukurydzianych. Smażymy równomiernie na złoty kolor przez kilka minut, obracając mięso na patelni aby się nie przypaliło. Podajemy jako zakąskę lub jako danie obiadowe np. z frytkami i sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

major 11 października 2016 W przepisie jest napisane aby platki tuczkiem zgniesc rozumiem ze bedzie z nich prawie proszek albo drobne kawelki. Lecz na zdjeciu zamieszczonym do tego przepisu sa oblepione w calosci platki kukurydziane na kawalkach kurczaka. Ciekawe dlaczego Odpowiedzi: 2 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń