Do góry

Desery Przepis na:

Nutella

Nutella

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 19655

Nutella to wyśmienite ciasto, dopasowujące się do każdej okazji. Gorąco POLECAM!!!

Składniki

  • Biszkopt:
  • upiec dwa jasne biszkopty
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • 0,5 l mleka
  • 30 dag masła (do utarcia)
  • Dodatkowo:
  • 40 dag nutelli
  • 1 płat wafla
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 śnieżka
  • paczka biszkoptów
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy dwa biszkopty jasne.
    Dużą puszkę brzoskwiń pokroić w kostkę. Sok z brzoskwiń + 1/2 szkl. wody zagotować i rozpuścić w tym 2 galaretki, kiedy galaretka ochłodzi się :) dodajemy pokrojone brzoskwinie. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem.

  2. 40 dag nutelli przekładamy do miski i dodajemy jeden płat pokruszonego wafla. Mieszamy i wykładamy na biszkopt.

  3. Przygotowujemy budyń: w szklance mleka ucieramy podane składniki, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane składniki i gotujemy budyń. Po przestudzeniu ucieramy z masłem. Gotowy krem, wykładamy na nutellę.

    Na krem wykładamy paczkę biszoptów.

  4. Ubijamy śnieżkę według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w szklance wody. Kiedy zacznie tężeć wlewamy do śnieżki. Gotową śnieżkę (lekko tężejącą) wykładamy na biszkopty.

    Na wierzch ścieramy czekoladę.


    Powtórzę przełożenie:
    biszkopt
    galaretka z brzoskwiniami
    biszkopt
    nutella z waflem
    krem
    paczka biszkoptów
    śnieżka z galaretką
    starta czekolada

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 31 marca 2016 A, rozumiem, po prostu się ochłodzi i z chudnięciem nie ma nic wspólnego :) Ciastko wygląda fajnie, pewnie smakuje też wybornie, co prawda nie przepadam za nutellą, ale pewnie można ją zastąpić np masą czekoladową bez szkody dla smaku. Pozdrowienia :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 31 marca 2016 Proszę o wyjaśnienie, co to znaczy "kiedy galaretka wychudnie". Człowiek uczy się przez całe życie :) Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń