Do góry

Przetwory Przepis na:

Nutella biała z jabłek

Nutella biała z jabłek

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1977

Dodano: 23.08.2017

Odsłon: 1383

Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko - bo o nim mowa, będzie bohaterem tego wpisu. A wpis dotyczy pysznego kremu z jabłek z dodatkiem białej czekolady i wanilii. Z nutellą oczywiście nie ma nic wspólnego po za tym, że tym kremem można również posmarować kromkę chleba, ale i nie tylko. Świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast lub tak jak najbardziej lubię - wyjadania wprost ze słoiczka.

Składniki

  • 2,5 kg jabłek
  • 400 g cukru
  • 8 tabliczek białej czekolady
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 1 - 1,5 godziny. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie przy pomocy blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
    Mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Gotową, gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

    Notes

    Nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pancakes'ów, pieczywa czy bułek maślanych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń