Do góry

Śniadania Przepis na:

Obazda ze słonecznikiem

Obazda ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 1806

Dodano:

Odsłon: 6423

Obazda to bardzo popularna na Bawarii pasta do smarowania, najczęściej zjadana z preclem. W tradycyjnej jest piwo i kminek, dzisiejsza wersja jest dla dzieci, bezalkoholowa i ze słonecznikiem. Bardzo smaczna.

Składniki

  • 30 g ziarna słonecznika( bez łupinek)
  • 300 g serka Muenster( albo dowolnego camembert)
  • 100 g masła
  • 100 g naturalnego serka do smarowania
  • pieprz, pęczek szczypiorku, pietruszka lub koperek
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Słonecznik wrzuć na patelnię bez tłuszczu i upraż na złoto, uważaj, żeby nie przypalić.

  2. Odetnij twardą skórkę z serka typu Muenster( dla głodnego kucharza) i utrzyj serek z masłem i serkiem Philadelphia na kremową konsystencję. Dodaj pieprz. Szczypiorek umyj i pokrój drobniutko, dodaj do pasty.

  3. Ser przełóż do miseczki, wyrównaj nożem i postaw do zimnego. Wyjmij foremkę z lodówki, odwróć na talerz i posyp ziarnami słonecznika, lekko wciśnij je w ser. Można udekorować szczypiorkiem i podawać z ciemnym chlebem lub tostem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 16 lutego 2018 mieszkam wprawdzie na drugim koncu Niemiec, ale obazda to obok bialej kielbasy ze slodka musztarda moje ulubione bawarskie danie. Musze koniecznie wypróbowac Twoja wersje...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 29 stycznia 2018 PS. Gdzie kupilas te talerzyki z czarnym rantem?? Strasznie mi sie podobaja :-)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 stycznia 2018 czy nie masz takich samych talerzy jak kardamonowy? :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń