Do góry

Dodatki Przepis na:

Obiadowe jaglańce na ostro

Obiadowe jaglańce na ostro

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 883 Ocena: 21424

Dodano: 01.07.2014

Odsłon: 27430

Jaglańce to szybkie kotlety z kaszy jaglanej, które są smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem do obiadu. Są ostrą częścią węglowodanową obiadu, skierowaną do wszystkich tych, którzy lubią wyraziste i pikantne smaki. Często przygotowuję je, kiedy piekę kotlety mielone - mogę wtedy zaoszczędzić czas i miejsce na kuchence - obiadek przygotowuje się w piekarniku :)

Składniki

  • Składniki na 4 jaglańce:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki sosu Sriracha Chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglana płuczemy i gotujemy jedną część kaszy w dwóch częściach osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, curry, słodkiej papryki i pieprzu cayenne.

  2. Kiedy woda się zredukuje, a kasza zabarwi i ugotuje, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek, sos Sriracha Chili i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy dla lekkiego ostygnięcia.

  3. Kiedy kasza lekko przestygnie możemy formować jaglańce.

    Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 - 20 minut.

    * Jeśli chcemy, aby kotlety były bardziej zwarte do ugotowanej kaszy możemy dodać 1 jajko.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 02 lipca 2014 bardzo ciekawy przepis, no i dobry sposób na zdrową kaszę jaglaną, żeby nie była taka "nudna"

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 01 lipca 2014 przepysznie wyglądają, bardzo lubię kotlety z jaglanki i fajne jest to, że można dodawać do nich za każdym razem inne składniki i przyprawy :-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń