Do góry

Desery Przepis na:

Obłędne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami nasączonymi whisky

Przepis dnia 2017-01-10
Desery

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 523 Ocena: 6935

Dodano: 08.01.2017

Odsłon: 2047

Kiedy na dworze mróz i brak słońca często mam ochotę na czekoladę ... Wiadomo, że suszone śliwki i czekolada, to duet idealny , więc zamknęłam je w przepysznym, wilgotnym cieście. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest nieziemski....no i ten rozgrzewający dodatek whisky ... polecam wytrawnym czekoholikom. Ciasto jest mało słodkie, wręcz wytrawne, a jeden kawałek zaspokaja zapotrzebowanie na czekoladę :-)

Składniki

  • suszone śliwki kalifornijskie 15 dag
  • whisky lub ciemny rum 50 ml
  • masło 20 dag
  • czekolada gorzka 25 dag
  • jajko duże 5
  • cukier 1/2 szkl.
  • mielone migdały 15 dag
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej należy pokroić śliwki, dosyć drobno, przełożyć do miseczki i zalać whisky. Miseczkę przykryć folią i zostawić co najmniej na całą noc.

  2. Kolejnego dnia należy rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej masy, odstawic do lekkiego przestudzenia

  3. Żółtka nalezy ubić z połową cukru na puszystą masę. Dodać lekko przestudzoną czekoladę z masłem, śliwki wraz z whisky, jesli pozostała przez nie nie wchłonieta oraz mielone migdały. Wszystko wymieszać dokładnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i utrzeć do jego rozpuszczenia. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać. Dodać kolejną cześc piany i delikatnie wmieszać. Na koniec dodać pozostałą pianę i delikatnie wmieszać. Masę czekoladową przełozyc do tortownicy (dno tortownicy 20-21cm wyłozyć papierem, boki posmarowac tłuszczem) i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Środek ciasta pozostanie lekko mokry ale tak ma pozostać, nie ma to nic wspolnego z zakalcem, ponieważ ciasto nie zawiera mąki. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawic na kratke do przestudzenia. Kiedy wystygnie przełozyć na talerz lub paterę.

  4. Ciasto kroić gdy będzie zimne, nie należy przechowywac w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń