Do góry

Przekąski Przepis na:

Obwarzanki z kminkiem z kruchego ciasta

Obwarzanki z kminkiem z kruchego ciasta

Autor: Maczanka

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 67

Dodano: 30.05.2018

Odsłon: 1031

Nie wiem jak Wy, ale w domu często robię zupę krem, do której zwykle podaję groszek ptysiowy lub grzanki. Żeby coś ciekawszego działo się na talerzu postanowiłam wymyślić nowy dodatek, który również może być fajną przekąską do piwa. Spróbujcie mój nowy przepis na obwarzanki z kminkiem, czyli przekąska po krakowsku, ale w swojej „kruchej” odsłonie.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli
  • Kminek do posypania obwarzanków
  • 1 rozbełtane jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pół łyżeczki soli
    Dodać posiekane masło oraz wbić żółtko i szybko zagnieć ciasto
    Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut

  2. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki
    Z każdego z kawałków uformować wałek szerokość około 1 cm, długość około 20 - 25 cm.
    Wałek złapać w połowie i zacząć okręcać 2 części wokół siebie od góry. Połączyć ze sobą końce formując obwarzanek
    Obwarzanki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem i oprószyć delikatnie solą

  3. Piec obwarzanki w piekarniku 14 minut ( 200 stopni góra – dół) aż będą złociste
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń