Do góry

Desery Przepis na:

Obwarzanki z makiem

Obwarzanki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 79

Dodano:

Odsłon: 5939

Obwarzanki z makiem

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Mak
  • 1 jajo do smarowania obwarzanków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę dodajemy drożdże,cukier,masło,jajko wszystko mieszamy następnie dodajemy stopniowo mąkę tyle żeby ciasto było gładkie i się nie kleiło.

    Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.Po tym czasie zagotowujemy osoloną wodę a z ciasta robimy wałki skręcamy je i łączymy tak aby powstały obwarzanki.

    Wrzucamy obwarzanki na wrzątek i gotujemy 1 minute z jednej strony i 1 minute z drugiej.Wyciągamy i osuszamy,wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.


    Pieczemy do 20 minut w 200 stopniach.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń