Do góry

Przetwory Przepis na:

Ocet o aromacie czerwonej porzeczki

Ocet o  aromacie  czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 2839

Dodano:

Odsłon: 163

Ocet o aromacie czerwonej porzeczki nadaje sie do wielu salat a takze jako dodatek do wielu potraw. W ozdobnej malej buteleczce jest tez doskonalym prezentem.

Składniki

  • 1 litr octu winnego
  • 400 g swiezych czerwonych porzeczek
  • 6 lyzek miodu
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skladniki wystarczaja na butelke 1,5 litra.

    Dokladnie wysterylizowac butelke i zakretke.
    Umyc porzeczki i starannie je wysuszyc na papierze kuchennym, nastepnie wybrac dojrzale i nie zepsute owoce, przesypac je do butelki, dodac miód i ocet.
    Ustawic butelke na slonecznym parapecie i wstrzasac nia raz dziennie.
    Po ok 2 tygodniach ocet uzyska wspaniały kolor i piekny aromat.
    Wtedy nalezy przecedzic go przez przez sito i przelac do nowej, czystej butelki.
    Od tego momentu ocet powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń