Do góry

Dodatki Przepis na:

Ocet z płatków róży

Ocet z płatków róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3220

Dodano:

Odsłon: 680

Gotowy ocet jest aromatyczny i ma piękny kolor. Mój na razie się robi, a zeszłoroczne zapasy wyschły już całkiem, więc nie mam nic do pokazania. Tylko ten aktualny nastaw. Płatki róży zmienione w ocet nadają się do wszelkich możliwych zastosowań, zwłaszcza kulinarnych (sosy sałatkowe, lemoniady) i kosmetycznych.

Składniki

  • kilka garści pachnących płatków róży – im więcej, tym lepiej
  • woda – przegotowana i ostudzona albo z filtra odwróconej osmozy (ma być raczej miękka i pozbawiona chloru, jeśli masz taką w stu
  • 4 kopiaste łyżki cukru na każdy litr wody
  • w miarę możliwości – chociaż kawałek matki octowej, a jeśli jej nie masz, to kilka kawałków jabłka lub kilka łyżek żywego octu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Płatki róży umieść w dużym wyparzonym słoju. Zalej chłodną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Proporcje składników - mniej więcej jak na zdjęciu. Jeśli masz matkę octową - dodaj ją.
    Słój przykryj ręcznikiem jednorazowym i zabezpiecz gumką, by do środka nie dostały się muszki.

  2. Nastaw mieszaj intensywnie dwa-trzy razy każdego dnia (wyparzoną łyżką).
    Ocet z płatków róży robi się baaardzo długo. W końcu jednak płatki opadną na dno. To znak, by odcedzić ocet od cząstek stałych i ponownie wlać go do słoja, zabezpieczając przed muszkami. Teraz już nie trzeba mieszać. Ocet dojrzewa.

  3. Dopiero dojrzały i sklarowany ocet możesz przelać do butelek, w których zamierzasz go przechowywać. Zdjęcia brak, bo ten etap jeszcze przede mną.
    Powodzenia!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń