Do góry

Desery Przepis na:

Odrywane bułeczki drożdżowe z kwaśną wiśną i słodką kruszonką

Odrywane bułeczki drożdżowe z kwaśną wiśną i słodką kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 323

Pyszne ,mięciutkie bułeczki idealne na śniadanie jak również na podwieczorek do kawy

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • - 1kg mąki
  • -1/4 kostki świeżych drożdży
  • - 1/4 szklanki cukru
  • - ok.3/4 litra mleka
  • - jajko
  • - 1/2 kostki roztopionego masła ( ostudzonego)
  • KRUSZONKA
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok 1/2 kostki miękkiego masła
  • WIŚNIE
  • ja dałam domowe wiśnie smażone
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Mleko podgrzewamy
    dodajemy cukier
    drożdże
    roztopione masło
    jajko i dosypujemy mąkę


    2.wyrabiamy ciasto,w razie potrzeby dosypujemy mąkę

    3.gotowe ciasto odstawiamy na ok 45 min.do wyrośnięcia

    4.w tym czasie można przygotowac kruszonkę
    - wszystkie składniki rozcieramy razem do uzyskania
    coś w stylu piasku :)



  2. Gotowe ciasto drożdżowe możemy rozwałkować na 2 cm grubości
    i szklanką wycinać krążki
    Ja poszłam na skróty i po prostu dłonią odrywałam ciasto i
    formowałam kulki :)

    Gotowe porcje ułożyć na dużej blaszce,w odległości 1 cm
    zrobić wgłębienia i nałożyć łyżeczką konfiturę z wiśni.

    Posypać kruszonką i odstawić na 20 min.

    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 C
    wstawiamy bułeczki na najniższą półkę i pieczemy na złoty
    kolor( ok.20 min.


    Upieczone bułeczki wyciągamy,studzimy i odrywamy jedną od drugiej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń