Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Odświętny wieniec drożdżowy"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 766
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1811
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 237
Polecam.
Odsłon: 285
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 766
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1811
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 237
Polecam.
Odsłon: 285
Składniki
Podgrzać 250 ml mleka. Mąkę (50 dag) przesiać do miseczki, zrobić wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i 7,5 dag cukru. Wkruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać zaczyn, dosypując odrobinę mąki z brzegów wgłębienia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Masło stopić, przestudzić. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, do miseczki z mąką i drożdżami dodać stopione masło i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Marcepan pokroić w kosteczkę.
Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki bakaliowej do dekoracji.
Wyrośnięte ciasto znów zagnieść. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki, rozwałkować na niej ciasto na placek 40x60 cm. Pociąć go na 3 paski. Jeden pasek posypać marcepanem, a pozostałe orzechami i rodzynkami.
Paski zrolować i spleść, formując warkocz. Formę z kominkiem o śr. 26 cm natłuścić, oprószyć mąką. Ułożyć w niej warkocz. Odstawić na 15 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Pozostałą łyżeczkę mleka wymieszać z żółtkiem. Posmarować wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.
Wieniec studzić w foremce 15 minut, potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pozostałą łyżeczkę cukru stopić na patelni. Do karmelu wrzucić odłożone orzechy i rodzynki, dobrze je wymieszać. Rozłożyć na kawałku pergaminu i odłożyć do zastygnięcia karmelu. Usunąć papier. Masę połamać na kawałeczki i udekorować nimi ciasto. Posypać je także grubymi kryształkami cukru.Źródło: Życie na gorąco