Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Odwrócone ciasto z bananami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 112
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 256
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 112
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 256
Składniki
Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszaj. Masło ubij mikserem na puch, stopniowo dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera i dodaj śmietanę. Na koniec wsyp suche , całość delikatnie wymieszaj łyżką (w cieście powinny utworzyć się bąbelki).
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki oraz spód posmaruj masłem. Banany obierz, pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny. Ułóż ściśle jeden obok drugiego na spodzie tortownicy. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.
Po upieczeniu ciasto odstaw na ok. 10 min. Boki oddziel nożykiem od formy. Ciasto przykryj talerzem lub paterą, odwróć formę do góry dnem i usuń papier.
70 minut. Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie