Do góry

Desery Przepis na:

odwrócone ciasto z rabarbarem…

Przepis dnia 2015-05-03
odwrócone ciasto z rabarbarem…

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 14453

Dodano:

Odsłon: 20004

wreszcie doczekałam się rabarbaru, bo już dawno miałam na oku to ciasto. a jest dokładnie takie jak lubię, wilgotne i miękkie po prostu pyszne!!! Przepis na tortownicę 22cm

Składniki

  • ciasto: 110g masła + 50 do wyłożenia dna
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 duże jajka
  • Dodatkowo: 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 3/4 szklanki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

  2. Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy.

  3. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

  4. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze; żeby rabarbar na górze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń