Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócone Ciasto ze Śliwkami.

Odwrócone Ciasto ze Śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3631

Dodano:

Odsłon: 4298

Sezon śliwkowy uważam za otwarty u mnie:-)Kiedyś piekłam to ciasto z rabarbarem,ale ze śliwkami jest równie smaczne:-)

Składniki

  • Tortownica 22-24 cm
  • 1 kg śliwek
  • 180 g cukru drobnego + trochę do posypania formy
  • 100 g masła+troche do posmarowania formy
  • 3 jajka L
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 140 g śmietany 18 %
  • 100 g białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy,osuszamy,kroimy na pół i wyciągamy pestki.
    Spód tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy cukrem,na cukrze układamy śliwki rozcięciem do dołu,zaczynając od brzegu tortownicy.

  2. Cukier ucieramy z masłem na puszystą masę,dodajemy po jednym jajku i miksujemy,dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko,sodę,szczyptę soli,śmietanę i białą czekoladę startą na drobnych oczkach na tarce,wszystko miksujemy do połączenia się składników


  3. i tak przygotowane ciasto wylewamy na naze śliwki,wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godz.pieczemy do tzw.suchego patyczka.


  4. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia,wyjmujemy z formy i odwracamy spodem do góry i gotowe.
    Górę ciasta można oprószyć cukrem pudrem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń