Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ogniste kąski z owocami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 210
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34376
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 166
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 210
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34376
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 166
Składniki
Żeberka podziel na porcje. Posyp solą i pieprzem. Keczup zmieszaj z miodem, roztartym czosnkiem i posiekaną papryczką chili.
Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw na 30 min do lodówki. Przełóż do brytfanki i piecz 40 min. w temp. 200°C.
Cebule posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone banany, pomidory, osączone ananasy i migdały. Duś kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Podaj z żeberkami.
Superrady: Mięso możesz zamarynować dzień wcześniej. Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki – mięso będzie bardziej aromatyczne i soczyste! Żeberka upieką się szybciej, jeśli przed zamarynowaniem natrzesz je piwem lub wódką.
Gdy chcesz, by potrawa była łagodniejsza, papryczkę chili zastąp szczyptą mielonej papryki.
Zamiast miodu, do zrobienia pikantnej marynaty, warto użyć dżemu morelowego. Podkreśli owocową nutę dania.
Pikantne żeberka można przyrządzić na patelni grillowej. Podpiekaj je z obu stron na dużym ogniu – będą kruchutkie i delikatne.Źródło: Naj