Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogniste ogórki

Ogniste ogórki

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 167

Ogniste ogórki to połączenie dwóch rodzajów papryk i pieprzu Cayenne oraz czosnku w zalewie octowej

Składniki

  • 2.5 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki pieprzu Cayenne w proszku
  • 4 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 9 ząbków czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki kroimy w grubsze plasterki, następnie dodajemy do nich sól. Tak przygotowane ogórki, wkładamy na godzinę do lodówki.

  2. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy ocet i cukier. Zalewę gotujemy do momentu roztopienia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż zalewa wystygnie.

  3. Wyjmujemy ogórki z lodówki po godzinie. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Następnie ogórki przekładamy do przygotowanych słoików i zalewamy zalewą.

  4. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej słoiki (dnem do dołu), ustawiamy garnek na ogniu i czekamy, aż woda zacznie się gotować. Gotujemy przez 15 minut aby zawekować ogórki.

  5. Po ugotowaniu słoiki z ogórkami układamy w wolnym miejscu nakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia.

  6. WSKAZÓWKI
    -Przygotujmy słoiki które nie będą zbyt duże.
    -Poczekajmy parę dni, aby ogórki nabrały prawdziwie ognistego smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 grudnia 2018 Takie przetwory, to ja uwielbiam. Jak czuje się ostrość w ustach, to jest super :) Super, I Like It :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń