Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ognisty mus czekoladowy"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 22
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 22
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Składniki
Czekoladę połam na kawałki. Włóż do metalowej lub szklanej miseczki, dodaj posiekane chili (albo pieprz czerwony) oraz wodę. W rondelku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć postaw na nim miseczkę z czekoladą, tak, aby jej dno nie stykało się z wodą. Mieszaj trzepaczką aż czekolada się roztopi. Wystudź.
Do przestudzonej czekolady dodawaj po jednym żółtku powoli ucierając mikserem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder.
Na koniec, wciąż miksując na małych obrotach, do ubitej śmietanki dodawaj po łyżce masy czekoladowo- żółtkowej. Mus czekoladowy przełóż do foremek lub miseczek i wstaw do lodówki na ok. 60 min.
Rada: Mus zyska wyjątkowo oryginalny smak, jeśli do rozpuszczonej czekolady dodasz 1 ziarenko ziela angielskiego rozdrobnionego w moździerzu. Jeśli wolisz bardziej słodkie desery, połowę gorzkiej czekolady zastąp czekoladą mleczną.
Do musu można również dodać niewielką ilość skórki z pomarańczy, brandy lub likier pomarańczowy.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie