Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórasy kiszone/małosolne

Ogórasy kiszone/małosolne

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 506

Dodano: 24.08.2011

Odsłon: 16831

Nie ma to jak ogórek kiszony/mało solny własnej roboty na kanapce ... fajnie jak ma się dostęp do nie pryskanych i sztucznie pompowanych ogórków ...

Składniki

  • małe ogórki, 1-1,5 kg
  • KOPER, pęczek
  • czosenk, kilka ząbków
  • razowy chleb/bułka, piętka/kawałek
  • woda i sól, proporcja łyżka stołowa na 2litr
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki porządnie płuczę i szoruję szczoteczką skórkę pod bieżącą wodą ( jeśli są kupne jak mamy pewność że nie są pryskane wystarczy porządnie opłukać) Czosnek rozgniatam nożem każdy ząbek, koper płuczę pod wodą.

  2. Do słoja na dno układam większość kopru robię takie gniazdko- następnie układam ogórki 1 warstwę wrzucam pogniecione ząbki czosnku razowiec następnie dopycham w słoju resztą ogórków i na samej górze kolejne gniazdko z kopru.

  3. W ciepłej wodzie rozpuszczam sól i zostawiam do przestygnięcia ( w proporcji łyżka stołowa soli na 1,5-2 litrów wody) kiedy przestygnie zalewam ogórki po sama górę, przykrywam słój spodeczkiem.

  4. Ja lubię jeszcze chrupiące takie gotowe są po 3-4 dniach bardziej jak małosolne, po 5 dniu wyciągam wszystko ze słoja odcedzam wodę do miski wyciągam ogórki a resztę tj koper czosnek chleb wyrzucam, następnie ogórki zalewam samą już wodą i wtedy robią się z każdym dniem bardziej kiszone.SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń