Do góry

Dania główne Przepis na:

Ogórczanka

Ogórczanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2049

Dodano:

Odsłon: 2030

Pyszna, lekka zupa dla wielbicieli kwaskowatych smaków. Tradycyjny przepis z mojego rodzinnego Domu. Oryginalny sposób na zaskoczenie czymś innym podczas walentynkowej kolacji. :)

Składniki

  • ogórczanka (woda z kiszonych ogórków), 1 l
  • kostka rosołowa, 2 szt.
  • smietana, 1 mała
  • mąka, 3 łyżki
  • majeranek suszony, 1 łyżka
  • pieprz, do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę z ogórków przecedzić przez sitko, następnie nastawić, dodając kostki rosołowe. Pogotować ok. 10 minut.

  2. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dolewając kilka łyżek gorącej ogórczanki. Mieszankę wlać do zupy, pogotować na małym ogniu kilka minut. Wyłączyć. Wsypać majeranek i doprawić pieprzem. Przykryć, by majeranek nadał aromatu zupie.

  3. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 15 lutego 2010 Mari, taka ma być - kwaśna jak jasny gwint! Jeśli chcesz łagodniejszą, można ogórczankę rozcieńczyć wodą. Cieszę się, że smakowała. :) Pozdrawiam serdecznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 15 lutego 2010 Zrobiłam to dzisiaj na obiad. Wróciłam późno z pracy i potrzebowałam coś mega szybkiego. Zupka ciekawa w smaku, ale wyszła mi kwaśna jak jasny gwint! Mąż stwierdził, że dobra... to duży komplement bo on nie lubi zup :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 15 lutego 2010 Mari, polecam - dla odmiany warto czasami zjeść. :) Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 lutego 2010 Jadłam taką zupę u koleżanki, która nazywała ją "Barszczem ogórkowym".Bardzo mi smakowała i cieszę się, że Mole3 i Gutka mi ją przypomniały. Wiem, że koleżanka dawała do niej jeszcze rozdrobniony czosnek z ogórków i świeży koper. Dzięki i pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 14 lutego 2010 Mole ja robie podobną z kwasu po kiszonej kapuście -najlepsza z ziemnikami i na wodzie po ogórkach też robiłam -pyszne proste zupki .I tak sie zastanawiam z jakich rejonów kraju ta zupa przywędrowała do nas (prawdopodobnie z babcią która pochodziła z Kujaw) i nie znam też jej orginalanej nazwy. My nazywamy ją kwaśna zupa .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 14 lutego 2010 Interesujący przepis. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń