Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki curry

Ogórki curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47166

Dodano:

Odsłon: 19502

Z dodatkiem cebuli, czerwonej mielonej papryki. W zimie jak znalazł do obiadu i nie tylko.

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • cebula 3 szt
  • czerwona mielona papryka około 1/2 łyżeczki (płaskiej) do każdego słoiczka
  • zalewa: 1 l wody, 1/2 szkl octu, 1/2 szkl cukru, 1.5 łyżeczki soli, pieprz czarny mielony, curry 3 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować, odstawić do wystudzenia.
    Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików wkładać garść pokrojonej cebuli, następnie ciasno układać ogórki. Całość posypać mielona papryką, zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.

    Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 04 sierpnia 2014 Pyszne! Uwielbiam ogórki w takiej zalewie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 03 sierpnia 2014 Pyszne ,chrupiące ogóreczki, bardzo je lubię
Z papryką i curry jeszcze nigdy nie robiłam ale jeszcze w tym sezonie wypróbuję ..
Same pyszności
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń