Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ogórki faszerowane"
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2262
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 201
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1944
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2262
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 201
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1944
Składniki
Ryż gotuj w osolonej wodzie (3/4 szklanki ryżu zalej 1 i 1/2 szklanki wody). Gdy ryż będzie się gotował, przygotuj sos i warzywa. Cebulę obierz z łupin i posiekaj drobno. Na rozgrzanym oleju zeszklij połowę posiekanej cebuli, dodaj tymianek, chwilę smaż razem. Po kilku minutach zalej cebulę na patelni śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Gdy sos nieco zgęstnieje, zestaw go z ognia, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Ogórki obierz cienko ze skórki, przekrój na pół i wydrąż łyżeczką miękki miąższ z nasionami. Powstałe w ten sposób ogórkowe łódeczki zanurz w osolonym wrzątku i pozostaw na kilka minut. Po wyjęciu osącz je starannie na sicie.
Pozostałe warzywa pokrój w ko stkę. Na rozgrzanym oleju z łyżką masła zeszklij pozostałą cebulę, dodaj pokrojone warzywa, chwilę smaż razem. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Następnie delikatnie przemieszaj z ugotowanym i lekko przestudzonym ryżem. Tak przygotowanym farszem ryżowo-warzywnym nadziewaj ogórkowe łódki.
Na talerze nalej po porcji sosu, na nim ułóż ogórki, posyp startym żółtym serem. Udekoruj koperkiem, plastrami ogórka i podawaj.
45 minut, Porcja: 385 kilokalorii
Do kiszenia ogórków użyj soli kamiennej bez dodatku jodu. Ogórki będą wtedy dużo smaczniejsze i twardsze.Źródło: Świat i Ludzie