Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 5414

W internecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków.

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych ( nie za dużych )
  • Zalewa :
  • 2 szk wody
  • 1 i 3/4 szk octu 10 %
  • 1 i 3/4 szk cukru
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kurkumy ( płaska )
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków.
    Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić a zabrać się za przygotowanie zalewy.
    Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier ale bez octu i zagotować.
    Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach.
    Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką.
    Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania.

  2. Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem.
    Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce.
    Ogórki muszą się przegryźć więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać jakieś dwa tygodnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń