Do góry

Przetwory Przepis na:

ogórki kanapkowe z kurkumą

Przepis dnia 2018-07-25
ogórki kanapkowe z kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 15533

Dodano:

Odsłon: 11125

bardzo smaczne ogóreczki, z podanych proporcji wychodzi ok 6-8 słoików zależny jakie mamy.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 szkl wody
  • 1,5 szkl octu
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżka soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki, ciasno układamy "na stojąco" w słoikach.

  2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje wlewamy ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na kolejne 5-10 minut zalewę pod przykryciem.

  3. Zalewę przecedzamy i zalewamy ogórki.

  4. Szczelnie zamykamy słoiki, i wkładamy do garnka na dnie którego rozkładamy ściereczkę. Słoiki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania się wody.

  5. Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka; układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń