Do góry

Dania główne Przepis na:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 958

Dodano:

Odsłon: 41941

Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

  • ogórki (najlepiej małych i średnich o małej ilości pestek), 5 kg
  • pęczek kopru, 1 szt
  • kawałek korzenia chrzanu, 2 szt
  • ząbki czosnku, 12 szt
  • jak ktoś chce to ostra papryka
  • zalewa: kopiasta łyżka soli na 1 litr wody
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki oczyścić i dobrze umyć, układać na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem w kamionce lub w słoikach ( ja preferuję kamionkę bo jest mniej zabawy jeśli powstanie, kożuch który trzeba ściągać), zalać ogórki wodą z solą ( niektórzy zalewają zimną, inni gorącą, ja zalewam ogórki solanką o temperaturze około 50-60 °C) tak żeby nic nie wystawało ponad powierzchnię solanki (jeśli robimy w kamionce to najlepiej ogórki czymś docisnąć) . Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne a po 2-3 tygodniach ogórki kiszone. Jak odpowiada już nam stopień kwaśności ogórków to przekładamy je do słoików i pasteryzujemy. Jeśli ogórki mają długo stać, to żeby nie zmiękły do każdego słoika dodać jednego liścia: wiśni, winogrona lub porzeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 13 września 2012 jak wkładamy ogórki do słoikółw na zimę , czy zalewamy ogórki tą samą wodą w której się kisiły ?

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń