Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone, 48 godzinne.

Ogórki kiszone, 48 godzinne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 12130

Ogórki lekko pod kiszone, kiszone 48 godzin. Są to ogórki dla osób lubiących tylko troszkę pod kiszone ogórki, które nie zdążyły wchłonąć dużo soli, tak zwane małosolne.

Składniki

  • ogórek gruntowy 2 kg
  • łodygi kopru z baldachem
  • czosnek świeży połowa dużej główki
  • chrzan kawałek 10 cm
  • Sól
  • Woda
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy w zimnej bieżącej wodzie. ucinamy końcówki.

  2. Garnek kamienny parzymy w gorącej wodzie. Ogórki moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. Na dno garnka układamy warstwę kopru, 2-3 ząbki czosnku z łuskami, czosnku nie obieramy, kroimy nawet łodygę. Chrzan obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy chrzan na dno garnka.

  3. Układamy warstwę ogórków i tak układamy warstwy do wyczerpania się ogórków.

  4. Zalewamy solanką do zakrycia ogórków. Ilość soli morskiej na 1 litr wody to 1 łyżka stołowa. Tak zalane ogórki w kamiennym garnku przykrywamy talerzem i ustawiamy garnek w temperaturze pokojowej 22-24 stopnie Celsjusza.

  5. Po okresie 48 godzin możemy je konsumować. Możemy po 48 godzinach wstawić garnek z ogórkami do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 czerwca Też tak robię. Lubimy też takie ogóreczki ale zalane gorącą solanką z łyżeczką miodu (płaską) i te to już pewne, małosolne w ciągu 48 godzin. Ile gospodyń, tyle przepisów. Dobrze, że takie ogóraski robi się całe lato. Można wypróbować masę sposobów ich przyrządzania. Życzę udanych przetworków. :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń