Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone na zupę

Ogórki kiszone na zupę

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1923

Dodano:

Odsłon: 5344

Jeśli w Twoim ogrodzie rosną ogórki, to z pewnością często znajdujesz na krzaczkach spore, przerośnięte owoce, niezauważone w porę – z nich właśnie przygotowuję ogórki kiszone na zupę. Do tego celu nadają się zarówno większe, jak i całkiem małe ogórki gruntowe. Nie musisz jakoś specjalnie czekać, by wyrosły duże ogórasy. Ale to jest właśnie świetny sposób na zużycie tych nieco większych ogórków, które nie bardzo nadają się do tradycyjnego kiszenia. Natomiast takie bardzo wielkie, z grubą skórką i dużymi nasionami w środku lepiej przeznaczyć na pikle lub inne przetwory, o których też napiszę słówko – w przyszłości.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych, mogą być trochę przerośnięte, ale nie bardzo wielkie
  • główka czosnku, ząbki obrane z łusek
  • 30-40 g soli kamiennej, najlepiej niejodowanej (użyłam 40 g soli, tak samo, jak w przypadku kiszenia kapusty)
  • pęczek zielonego koperku albo kwitnące baldachy kopru, w tym drugim wypadku lepiej użyć samych kwiatów – bez twardych łodyg
  • opcjonalnie – po łyżce oleju (o neutralnym smaku) na każdy słoik
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj i wraz ze skórką zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach.

  2. Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.

  3. Posiekaj drobno zielony koperek (albo kwiaty kopru) i dodaj do miski z ogórkami. Wymieszaj zawartość miski, najlepiej po prostu dłonią. Ale – jeśli wolisz – możesz użyć łyżki.

  4. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw na blacie na kilka godzin, by ogórki puściły sok. Ja ucierałam ogóry w środku nocy – jako sowa zasypiam bardzo późno – i zostawiłam pod przykryciem do rana.

  5. Rano znajdziesz w misce tarte ogórki w dużej ilości soku i z wczesnymi oznakami fermentacji. To bardzo dobrze!

  6. Ogórki wkładaj do średniej wielkości czystych, wyparzonych słoików (na zupę najlepsza jest porcja 250-350 g tartych ogórków).

  7. Dopełnij je sokiem, który pozostał na dnie miski.

  8. Słoiki zamknij dokładnie i postaw na kilka dni na blacie (koniecznie na tacy, bo ze słoików często wysącza się nadmiar buzującego soku), a następnie wynieś do chłodnej spiżarni. W szczelnie zakręconym słoiku nie powinno się dziać nic złego z kiszonką, jeśli jednak masz jakieś obawy – do każdego słoika, na powierzchnię soku, wlej łyżkę lub dwie dowolnego oleju o neutralnym smaku. Tłuszcz skutecznie odetnie dostęp tlenu do kiszonki i na pewno nic nie spleśnieje.

  9. Tarte ogórki kiszone na zupę powinny być gotowe (czyli ukiszone) po jakichś trzech-czterech tygodniach, ale nikt przecież nie jada zupy ogórkowej w lecie – lato to czas na zupełnie inne potrawy. Za to zima – ona jest idealna na gotowanie pysznej, rozgrzewającej zupy ogórkowej. A Ty, mając w słoikach gotowe ogórki kiszone na zupę, zostaniesz mistrzem szybkiego gotowania. Bo to naprawdę jest bardzo praktyczna kiszonka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

IRONGIRL 13 sierpnia Ogromnie dziekuje za ten cudowny przepis! Mieszkam od lat w Hiszpanii a tutaj jest niemozliwoscia zdobyc ogorki zdatne do kiszenia, a koper to juz zupelnie sen jakis zloty. Duzych ogorasow jest za to zatrzesienie i koperek tez mozliwy do zdobycia, aczkolwiek z pewnymi trudnosciami. Jutro robie zakupy i zabieram sie do kiszenia :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogonek 05 sierpnia Właśnie zrobiłam, a za parę godzin włożę w słoiczki. Już się cieszę na ogórkową zimą. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń