Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone w butli.

Ogórki kiszone w butli.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 3372

Dodano: 12.07.2017

Odsłon: 16861

Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach po wodzie jest nie zdrowe bo to plastik, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące i przekładane są do słoików które zalewamy odstałym sokiem z kiszenia ogórków. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.

Składniki

  • Ogórki gruntowe korniszony małe 2,5 kg.
  • sól kamienna do przetworów 3 łyżki
  • łodygi i baldachy kopru
  • mała główka czosnku świeżego
  • kawałek chrzanu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Świeże ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny.

  2. Ogórki układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku).

  3. W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręcamy butlę i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli.

  4. Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy słoiki odstałym sokiem z ogórków.Słoiki zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 lipca MMM Pycha <3 Moja koleżanka trzyma je w studni w zimnej wodzie. Są mega! <3 Smaczne <3 Mniam <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 12 lipca Też takie robię i są zawsze pyszne,ale nigdy nie moczę ogórków.Czemu to ma służyć? Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń