Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone w słoikach

Przepis dnia 2014-07-23
Ogórki kiszone w słoikach

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 43753

Dodano: 22.07.2014

Odsłon: 18539

Z serii: Zapasy na zimę! Trudno się bez nich obejść, gdy na zewnątrz zimno i pada śnieg. Mają niepowtarzalny smak.Idealne do sałatek, jako dodatek do obiadu i do kanapek.

Składniki

  • świeże ogórki (tyle, ile uda się nazbierać na działce danego dnia)
  • czosnek 1-2 ząbki do każdego słoika
  • świeży chrzan (korzeń): do każdego słoika dajemy kawałek dł. około 5 cm
  • marchew 3- 4 plasterki do każdego słoika
  • gałązki świeżego kopru (1 gałązka do słoika)
  • sól 3 łyżki na litr wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Po pierwsze trzeba przygotować wszystkie składniki, które będą nam potrzebne, czyli: Myjemy i obieramy marchewkę, myjemy koper i ogórki, obieramy czosnek i chrzan. Wyparzamy słoiki typu Wecka, przygotowujemy gumowe uszczelki i sprężyny.

    Na spód każdego słoika dajemy koper, następnie układamy ogórki. Staramy się układać je dość ciasno, aby weszło ich jak najwięcej, w zimie będą jak znalazł. U mnie do jednego słoika wchodzi, mniej więcej, 8- 9 ogórków średniej wielkości.
    Do słoików wrzucamy dodatki: chrzan, czosnek, marchewkę.
    Zagotowujemy wodę z solą. Słoną wodą zalewamy ogórki (gorącą). Woda powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi. W zależności od tego, jak ciasno ułożyliśmy ogórki, do słoika wchodzi około 1/2 l słonej wody, czasami trochę więcej.
    Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, nakładamy suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do spiżarni.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 23 lipca 2014 też kiszę w wekach ;) ja robię inną proporcję na "wodę do kiszenia" - na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 1 łyżkę cukru, do słoika wkładam również jak akurat mam liść z czarnej porzeczki lub wiśni - dają fajny smaczek a co najważniejsze zmniejszają ryzyko powstania tzw. "pustych ogórków" Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń