Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki kiszone z chilli

Ogórki kiszone z chilli

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7022

Dodano: 13.07.2012

Odsłon: 44090

w sam raz na ostrą zimę :)

Składniki

  • Na każdy litrowy słoik:
  • ok.1/2 małych ogórków gruntowych
  • 1 mała papryczka chilli ( świeża)
  • 1 baldach kopru
  • kawałek chrzanu wielkości ołówka
  • kilka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na dno słoika włożyć koper i wsypać gorczycę , poukładać ogórki na ciasnego przytulaka - poprzekładać chrzanem i czosnkiem. Z bokowca wcisnąć chilli. Na wierzch wsypać sól i zalać wrzatkiem do pełna. Zamknięty słoik pomerdać tak , aby sól w pełni się rozpuściła.

  2. Tak napełnione słoiki trzymamy w cieple ok. 7 dnia po czym dokręcamy na maxa i pasteryzujemy krótko ( ok. 2/3 min) co ma rzeczywiście głęboki sens gdyż , przerywa proces kiszenia - nie zrobią się kapcie oraz "doszczelnia" pokrywkę. Teraz możemy nasze skarby zanieść do leżakowania w chłodzie Smacznego

  3. Do wódeczki "w ten sam raz" :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzik601 25 września 2013 ogórki wyszły świetne, a woda jak pachnie. w przyszłym roku poczekam 4-5 dni, bo jednak mniej ukiszone bardziej nam smakują, mimo to naprawdę polecam, chilli też smaczniutka,naprawdę przepis godny polecenia! :-)

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzik601 20 sierpnia 2013 zabieram się za robienie tych ogóreczków, chcę jeszcze dodać po 1 listku wiśni, to chyba niczego nie zmieni? dodawałam do małosolnych i były rewelacyjne, teraz też dodam, a co!:-)

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 12 listopada 2012 dobre ogóreczki. W tym roku kiszone 1 raz robiłam z chili i wyszły super.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kotek78 24 lipca 2012 Te ogórki są pyszne, sama co roku kiszę ogórki z dodatkiem chilli, tą papryczkę daję do korniszonków i pikli z cukini. Pycha

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 13 lipca 2012 Jeszcze nie kisiłam z papryczką chili muszę wypróbować,na pewno smaczne.Super przepis.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń